Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 10/12/2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Bogdan Munteanu
Titlul articolului: Romanii din Spania si Italia , intre cei mai discriminati europeni
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/romanii-din-spania-si-italia-intre-cei-mai-discriminati-europeni-5171146


Românii din Spania şi Italia, între cei mai discriminaţi europeni



În schimb, ţiganii din România sunt mai puţin discriminaţi decât cei din Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria

Cel puţin 56% dintre românii care se află de mai puţin de cinci ani în localităţi urbane din Spania, respectiv 54% din Italia s-au numărat între "ţintele" unor acte de discriminare, arată un amplu studiu efectuat de Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (Fundamental Rights Agency - FRA). Cetăţenii români din cele două state menţionate, est-europenii în Marea Britanie, nord-africanii din ţările mediteraneene, turcii în Germania şi Austria, precum şi ţiganii din Europa de Est au fost principalele categorii de minorităţi asupra cărora s-a axat studiul desfăşurat în toate cele 27 de state UE.

Cercetătorii au folosit un eşantion de 502 români din Italia şi alţi 508 respondenţi din Spania, în jurul a 500 de persoane fiind şi celelalte categorii de minorităţi studiate. Analiza FRA a relevat statutul emigranţilor români în ţările-gazdă, în ce grad se simt discriminaţi şi care sunt tipurile de acte discriminatorii la care au fost supuşi, cu precădere în ultimele 12 luni dinaintea studiului, dar şi de-a lungul întregii perioade de când se află departe de ţara natală

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.